1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Американски инвеститори с интерес към българското земеделие

Американски инвеститори с интерес към българското земеделие

Търсене на международните пазари има още към българското розово масло

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна с американски инвеститори. Те представляват различни компании в САЩ – от областта на финансови и консултантски услуги, търговията и индустрията от Калифорния, Тексас и други щати. Най-големият им интерес е към българското земеделие и са впечатлени от възможностите на страната, обяви ръководителят на делегацията Алекс Алексиев. В продължение на една седмица са посетили Севлиево, опитно поле за пшеница в Свищов, чифлик в Провадия, фабрика за фураж и мелница в Сливен, винарни и ферми.

Американските инвеститори поискаха министър Найденов да им посочи най-атрактивните подсектори на земеделието, в които може да се инвестира. На първо място той насочи вниманието им към животновъдството и по специално към отглеждането на овце и агнета за месо. Търсенето е много голямо на свежо агнешко месо от арабските страни и от другите страни от Европейския съюз, каза министърът. В момента те внасят замразено месо от Австралия и Нова Зеландия. Министър Найденов предложи на американските инвеститори още производството на пилешко месо, за което също има интерес от арабските страни, Япония и ЕС.

В областта на винопроизводството министър Найденов представи възможностите на лозарството и изградените винарни. Българските лозя и вино по нищо не отстъпват на френските, посочи министърът. Търсене на международните пазари има още към българското розово масло. Не са използвани ресурсите на България в областта на рибовъдството, за което има и специална програма на ЕС, която подпомага инвестициите в сектора, каза министърът на земеделието. Той визира Оперативна програма „Рибарство”.

В областта на зеленчукопроизводството представи потенциала за производството на зеленчуци и плодове, както и на консерви и преработени продукти. За тях най-голям интерес има от Русия. Като потенциал за развитие и инвеститорски интерес той определи още лова и горите на България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.