1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. България запази възможността за подпомагане на групи производители на плодове и зеленчуци

България запази възможността за подпомагане на групи производители на плодове и зеленчуци

Нивото на публично финансиране е в размер на 70%

България запази възможността за подпомагане на групи производители на плодове и зеленчуци. Европа позволи на страната ни да има такава възможност за инвестиции, която е уредена в Регламента за развитие на селските райони през следващия програмен период 2014-2020 г. Групите производители могат да получат подпомагане за колективни инвестиции при ниво на публично финансиране в размер на 70%. Тази мярка през следващия програмен период ще може да се прилага не само в сектора на плодовете и зеленчуците, а и във всички други сектори на земеделието.

Извън бюджета по финансовата рамка има и помощ "de minimis" за подпомагане на определени оперативни разходи по производството на плодове и зеленчуци. Правилото тук е да се прилага по отношение на помощи, които поради малкия си размер не застрашават конкуренцията и могат да се предоставят от държавите членки без необходимост от одобрение от Европейската комисия.

С Регламент (ЕО) № 1535/2007 максималният размер на помощите "de minimis" в сектора на производството на селскостопански продукти е установен на 7 500 евро на стопанство, за период от три данъчни години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.