1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Българската банка за развитие стартира кредитен продукт, предназначен за селскостопанските производители

Българската банка за развитие стартира кредитен продукт, предназначен за селскостопанските производители

Непрякото финансиране ще бъде осъществено през 14 търговски банки

Българската банка за развитие (ББР) стартира кредитен продукт, предназначен за селскостопанските производители, включително и дребни фермери. Става въпрос за непряко финансиране, което ще бъде осъществено през 14 търговски банки. Общата сума е 100 млн. лв. за оборотни и инвестиционни заеми при лихва не по-висока от 5,75 на сто. Максималната стойност на един кредит е 500 хил. лв., отпускането ще става без такси и комисиони за управление.  

Специална програма е разработена и за подкрепа на дребните експортноориентирани компании с два нови кредитни продукта, от които могат да се възползват и чуждестранни вносители на български стоки. За предекспортни заеми могат да кандидатстват малки и средни предприятия, изнасящи стоки за външни пазари. Лихвата по тези заеми е 6%, а ако стоките са застраховани в Агенцията за експортно застраховане, тя може да падне до 3,5 на сто. Със следекспортните заеми пък може да се финансират до 100% от стойността на договора за износ при двугодишен период за погасяване или до 85% за по-дълъг период, но не повече от 5 г., отбелязва "Стандарт".

Стратегията на банката е готова и е внесена за одобрение в Министерски съвет още в началото на януари 2014 г., съобщи изпълнителният директор на банката за развитие Билян Балев. По всяка вероятност към края на март кабинетът ще е готов с одобрения вариант, допълни той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.