1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. ЧЕЗ строи най-голямата вятърна електроцентрала в Европа

ЧЕЗ строи най-голямата вятърна електроцентрала в Европа

Проектът е на стойност от близо 1,1 млрд. евро

Чешката държавна енергийна компания ЧЕЗ планира изграждането на най-голямата сухоземна вятърна електроцентрала в Европа, която трябва да започне да функционира през 2009 година, съобщава BBC. Енергийният комплекс ще бъде изграден на територията на северната ни съседка Румъния, като проектът е на стойност от близо 1,1 млрд. евро. Към настоящия момент най-голямата вятърна електроцентрала в Европа се намира в Уайтли, Шотландия.
Инсталираните вятърни турбини ще имат обща производствена мощност от 600 мегавата, като изграждането на комплекса е в отговор на нуждата за развиване на енергопроизводството от възобновяеми енергийни източници, особено актуално на фона на рекордното поскъпване на горивата през първата половина на 2008 година.
Производството на електроенергия в държавите от Източна Европа е подчинено почти изцяло на ядрената енергетика и използването на въглища. Именно заради това от ЕС препоръчват развитието на възобновяеми енергийни източници за тези страни, което ще намали енергийната им зависимост от вноса на суровини./monitor.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.