1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Да се запознаем - аз вашият министър!

Да се запознаем - аз вашият министър!

Някои асоциации искат спешна среща с Иванов – да му чуели приоритетите

Новият земеделски министър трябва да се запознае с фермери и преработватели. Запознаване в буквалния смисъл на думата. Защото повечето от хората на агробизнеса нямат хабер кой е той, как изглежда дори. Избраникът на БСП не трябвало да бъде непременно овчар, както го защити съпартиецът му Румен Овчаров. И даде примери с други страни, където колегите на Иванов също не били помирисвали земеделие.

Аз пък ще дам друг пример - преди години аграрният министър на Швейцария беше говедовъд. Пътуваше от Берн до фермата си всеки ден, защото продължил да живее там. Дори покани екипа ни точно в селската му къща да направим интервю с него. Впрочем чичко Гугъл ни светна кой е Иванов. Първа специалност – историк, втора – право. Владее три чужди езика. Така че, ако някой от български не разбира, няма проблем. Младоците фермери – голяма част от тях, прескачат езиковата бариера. Иначе БСП отхвърли, според нея тиражираната лъжа – че е оглавявал някога СИК – Шумен. Обаче пък така е вписан в ДАКСИ. Там продавал застраховки, за да се издържа. Явно неговият баща, бизнесмен с прякора Шошо, е възпитавал сина си строго. Пратил го в СИК, за да печели за издръжката си като студент. Нищо че Шошо е печелил поръчки за строеж на яхтени пристанища и вилни селища в Ривиерата, Австрия и Белгия. По западен тертип възпитаван, където милионерите натирват децата си да видят от къде излиза хляба.

След стреса от тази богата иначе биография – работа в МВР, уволняван от Орешарски и т.н., изведнъж – министър на земеделието. Българинът е зевзек – реши, че критерият за назначаването на този пост е бил – нищо да не отбираш от земеделие. След като се освести, какво го сполетя, земеделецът го удари на молба – сегашните зам.-министри на служебното правителство да поостанат, зер месеци наред работиха за изготвянето на НСП. И са навътре с материала. А той, материалът, не е за всяка уста лъжица. На всичкото отгоре трябваше да отпътува към Брюксел къде Коледа.

Дали новият министър е успял да назубри нещичко по диагоналната система четене, той си знае. Тръпки да те побият – някои асоциации искат спешна среща с Иванов – да му чуели приоритетите. Хайде холан. Приоритетите му са написани в пищов - опорните точки в програмата „Земеделие“ на коалицията. По-скоро исканите срещи понамирисват на вкарване в капана на резила. Я сега да те поизпитаме какво знаеш? Нали НСП ти бил приоритет? Кои интервенции харесваш? То чунким има време за промени! Какво е тревожното? Ясно е, политическият кабинет на Бозуковото управление беше излюпен в президентството. Да остане зам.-министър Явор Гечев, например? Едва ли. Нали той вероятно е от вътрешната опозиция на Корнелия Нинова. А тя пък си пада злопаметна. Важното е личният ми враг да се разкара, това е по-важно от земеделието. Това е случаен пример, все пак, хипотетичен. Но залогът е голям – НСП трябва да се завърши. Той определя земеделската ни политика следващите няколко години. Политици, опичайте си акъла!

 

Коментар на Валентина Спасова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.