1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. ЕС дава 100 млн. евро на ирландските фермери

ЕС дава 100 млн. евро на ирландските фермери

Причината е напрегнатата ситуация във връзка с Брекзит

Допълнителна субсидия в размер на 100 милона евро ще получат ирландските говедовъди. Причината - евентуалните последствия от излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това става ясно от проектонаредба на Европейската комисия, публикувана в Брюксел.

В наредбата се казва, че Ирландия ще получи 50 милиона евро от европейските фондове, с които да подкрепи специални мерки за стабилизиране на сектора. Към тези пари правителството в Дъблин ще добави още 50 милиона, с което се достига тавана на разрешеното национално съфинансиране. Брюксел ще преведе сумата само ако Ирландия изплати своя дял най-късно до 31 май 2020-та.

В същото време Комисията поставя и други условия. До 31 юли тази година властите в Дъблин трябва да представят конкретни детайли за планираните помощни мерки, както и да скицират очакваните ползи за пазара на говеждо месо. Освен това субсидиите не бива да нарушават конкурентоспособността на сектора в другите страни членки.

Причина за извънредната помощ за Ирландия е напрегнатата ситуация във връзка с Брекзит. В момента половината от ирландския износ на говеждо месо е насочена към Великобритания. Ако този пазар отпадне, или бъде натоварен с нови мита и административни тежести, това ще донесе огромни проблеми за стопаните на по-малкия остров.

Критика срещу подкрепата за Ирландия дойде от Дания и Холандия, където местните браншови организации се оплакаха, че те също страдат от ситуацията около Брекзит. В писмо до агрокомисар Фил Хоган фермери от двете страни настояват за пълна яснота по плана за помощ за Ирландия, за да няма изкривявания на пазара.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.