1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Фермерите в Австрия с плюс за първи път от 4 години

Фермерите в Австрия с плюс за първи път от 4 години

Положително влияние са изиграли и по-големите субсидии, давани от държавата във връзка с пандемията

През 2021 година австрийските фермери за пръв път от 4 години насам, регистрираха увеличение на доходите си. Средната сума на стопанство се е покачила с близо 4300 евро, или 15%, до 32  150 евро. Всеки работещ в селското или горското стопанство е получил годишен доход в размер на 25  400 евро.
 
Данните от т.нар. „Зелен доклад“ на виенското земеделско министерство показват, че увеличението се дължи най-вече на по-големите приходи, генерирани от зърнопроизводството и горското стопанство, където е регистрирано покачване на цените на дървесината. По-големи печалби отчитат и говедовъдите, основно заради поскъпването на млечните продукти.
 
Положително влияние са изиграли и по-големите субсидии, давани от държавата във връзка с пандемията. Секторът в Австрия е произвел продукти на стойност близо 11 милиарда евро, което е с 16 процента повече от година по-рано. От тях 8 и половина милиарда се падат на селското стопанство, а два и половина на горското.
 
Отглеждането на растения е донесло 4 милиарда, т.е. плюс 21% спрямо 2020 година. Основната причина е сериозното поскъпване на почти всички видове производства, като най-голям ръст има при зърнените и маслодайните култури. Обемът на производството е без промяна.
 
Животновъдството е генерирало 3 милиарда и 700 милиона евро, което е увеличение с 4 на сто в сравнение с предходната година. В този сектор цените са се покачили с малко над 3%, а произведеното количество е нараснало слабо. Лек спад има само при свинете, причинен от поевтиняването с 6% на месото, докато приходите от говедовъдството са се покачили с близо 9 процента. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.