1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Франция ще съдейства за създаването на Агенция по безопасност и контрол на храните

Франция ще съдейства за създаването на Агенция по безопасност и контрол на храните

Снимка:

Франция заема четвърто място в търговията на България с аграрни стоки

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна с Н. Пр. Етиен дьо Понсен, посланик на Френската република в България. Министър Найденов представи на френския посланик приоритетите на новото правителство, сред които борбата с корупцията, връщането на доверието на Европейската комисия, максималното усвояване на средствата по европейските фондове и воденето на нов по – открит и ползотворен диалог със страните членки на ЕС.

По време на срещата двамата се договориха за сътрудничество в областта на безопасността на храните и съдействие от страна на Франция за създаването на новата Агенция по безопасност и контрол на храните у нас. Освен това френския посланик обеща техническа помощ за управлението на горите. Г-н Етиен дьо Понсен подчерта, че между Франция и България съществува много силно техническо сътрудничество в областта на земеделието.  

Франция заема четвърто място в търговията на България с аграрни стоки с държавите-членки на ЕС. През последните години се наблюдава непрекъснато увеличаване на търговския стокообмен между двете страни като за 2007 г. е в размер на 169.3 млн. долара, а през 2008 г. се е увеличил до 200.1 млн. долара.

Традиционно изнасяните български селскостопански стоки за френския пазар през последните четири години са черен дроб от патици, меса и карантии от патици или токачки, маслодайни растения в парфюмерията, и слънчоглед. Водещи селскостопански стоки в износа на Франция за България са свинско месо, месо от едър рогат добитък, семена от слънчоглед за посев, семена от рапица за посев и лозови пръчки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.