1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Генерал Тошево и Крушари участват в два трансгранични проекта за 6 млн. евро

Генерал Тошево и Крушари участват в два трансгранични проекта за 6 млн. евро

Водещ партньор е област Констанца, Румъния

Нови два проекта с участие на община Генерал Тошево са одобрени и предстои сключване на договор, съобщават от добруджанското кметство. Те са по Програма "Трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007-2013". Водещ партньор е област Констанца, Румъния, а от българска страна участва и община Крушари.

Първият проект е на стойност 5 999 388 евро, като общината участва с 203 250 евро. Той се нарича "Оборудване за спасяване на нашия живот" и ще развива сътрудничеството в областта на интервенцията при спешни случаи в трансграничния регион. Предвижда се в Генерал Тошево да се закупи снегопочистваща техника, а Констанца ще се оборудва с хеликоптер и площадка за него, с цел бързо реагиране при аварии. След приключването на дейностите се очаква да се повиши достъпът до здравни услуги за населението и най-вече от отдалечените райони, да се създаде модерна и ефикасна система за лечение, съответстваща на европейските норми, както и да се намалят различията в достъпа до медицински услуги и да се развият способности за бързо реагиране при здравни заплахи.

Вторият проект е "Безопасни и модерни училища за младите хора". Той е на стойност 222 931 евро, от които 60 068 са от бюджета на общината. С него ще се повишава качеството на възпитателния процес чрез информационните технологии, както и степента на сигурност в училищата. Ще се работи за подобряване на отношенията деца-родители чрез използването на компютрите. Преподавателският състав и помощният персонал ще преминат обучения за по-висока степен на използване на информационните технологии в текущата им дейност, както и за стимулиране на творчеството и комуникирането сред младите хора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.