1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Георги Милев от Перник е Агробизнесмен на България за 2022 г.

Георги Милев от Перник е Агробизнесмен на България за 2022 г.

Отличието за биопроизводител беше присъдено на агроном Здравка Смиленова

Той е най-големият арендатор в региона на Перник и Радомир. Бизнесът на Георги Милев е в 4 агроподсектора – зърно – 10 хил. дка, картофи – 500 дка, животновъдство - стадо с 300 овце и обработка на зеленчуци. В преработвателното предприятие „Елея“ за обработка на зеленчуци работят 70 души. Милев има и други бизнеси извън земеделието и храните.  Председател е на  пернишката структура на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Призът за млад агробизнесмен отиде при производителя на биолешници Калоян Гичев. Бивш софтуерен специалист, днес той отглежда 300 дка насаждения, с посевен материал от институт в Перуджа, Италия.

Светлана Боянова беше отличена с наградата за принос за иновациите в земеделието. Боянова е двигател за основаването на първия български цифров иновационен хъб за земеделие АгроХъб.БГ. От юни 2022 г. е и ръководител на одобрения от ЕК Европейски цифров иновационен хъб с фокус земеделие AgroDigiRise, който надгражда АгроХъб.БГ.“

Боянова е един от водещите експерти в България по темата Обща селскостопанска политика. Ръководи Института за агростратегии и иновации, а понастоящем е национално контактно лице по Рамковата програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“, клъстер 6 „Храни, биоикономика, природни ресурси, селско стопанство и околна среда“.

Отличието за Зелена инвестиция получи Сергей Петров, управител на Бии Смарт текнолоджис и основател на платформата „Истински мед“. Компанията създава технологии за дистанционен мониторинг на кошерите с марката PolIenity, които предават данните на пчеларите и те могат да следят от разстояние какво се случва с пчелите. А чрез платформата, всеки може да си осинови кошер и да получава истински мед. В платформата има над 2500 активни абоната, които всеки месец получават мед от 28 пчелари.

Отличието за биопроизводител беше присъдено на агроном Здравка Смиленова. Нейното стопанство е едно от първите биосертифицирани у нас. Започнали на 30 дка преди 18 г. днес отглеждат богата гама от плодове и зеленчуци на 180 дка комасирани площи по поречието на р. Струма. От всяка култура изкарват по реколта и половина на година с добиви не по-различни от конвенционално отглежданите. Но не с голямото стопанство и производство, а по това колко са различни биопроизводителката измерва успеха на „Моравско село“. Под това име е любима на българските потребители марка за биопродукти, както и първия биохотел у нас, образец за постижение на целите „От фермата до трапезата“, кръгова икономика и „нулев отпечатък“.

Отличието „Пробив на пазара“ е за „Чери Дриймс“ ООД  с управител Пламен Михайлов -  за дългогодишното ексклузивно партньорство с Kaufland България. В стопанството си край пазарджишкото село Щърково, „Чери Дриймс“ отглеждат зелена и алена чушка, пикантен пипер, тиквички, бяло зеле, карфиол, броколи и вкусни български череши.  Черешовите им градини са на над 330 декара, а зеленчуците – на 310 декара. От 2012 г. компанията се партнира само с  Kaufland България, като осигурява качествени зеленчуци и череши за щандовете на търговската верига.

Отличието „Иновативен продукт“ получи Радослав Михайлов, изпълнителен директор на Екофол. Защитата на азотните торове от загуби е проблем, който от години е във фокуса както на торовата индустрия, така и на земеделските производители.
Решението е намерено: Инхибиран карбамид с двойна защита от загуби – Дурасол.
Едновременната защита от загуби от двата процеса – уреаза и нитрификация, е световна иновация с голямо бъдеще. Иновативна е и технологията за приложение на двойно защитения карбамид. Тя позволява значително да се повиши ефикасността на почвеното хранене и да се подобри опазването на околната среда.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.