1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Гори и ниви горят, ситуацията е пожароопасна и в политиката

Гори и ниви горят, ситуацията е пожароопасна и в политиката

Провал с Плана за възстановяване!

Обстановката в страната е пожароопасна. В буквалния смисъл – гори и ниви горят. Изпепелява се природата. Стигна се до тежка загуба на два живота, която потресе българите. Възникнаха много въпроси – защо се допусна трагедията? Кой ще поеме отговорността? Обучени ли са били загиналите и според правилата на безопасността ли се е действало? Чухме от премиера, че се налага да се направят законодателни промени. Въобще – да му имам втория акъл на българина, както се казва.

Много интересно – ще се огледат ли европейските програми, които дават възможност за превантивни противопожарни мерки? Използвана ли е ефективно тази възможност? Има ли водоизточници, предвидени за гасене на пожарите? Какви са възможностите за действие в труднодостъпни горски масиви? Дисциплиниращи ли са предвидените в законите наказания? Защото става дума не за един закон. Система за бързо оповестяване – има ли я, работи ли? Цинизъм е поредната трагедия да се сдобие с гриф – „случаят приключи, забравете!“ Това, че всички страни около България са обзети от пожари, не е успокояващо.

Да преминем към пожароопасната политическа ситуация. Играчите на сцената разиграват долнопробно театро. Обидно за горкия електорат. Но той пък да си е опичал акъла. Планът за възстановяване и устойчиво развитие се превръща в низ от чернови. За всички е ясно, че върху него ще има още политически упражнения. Зад всяка поредна промяна насъсканият българин привижда ехидната усмивка на този или онзи олигархичен кръг. В това недоверие потъват експертните усилия да се отговори на европейските цели, заложени в Плана за възстановяване. Вече се тиражира мнението, че този документ ще тръгне към Брюксел без частта за земеделие. Разбира се, това изглежда твърде пресилено. Но че земеделието ще разчита на някакви средства, които са прах в очите, е видно. Претупано някак е всичко. Лупата на политическите препирни наистина ще изгори или осакати всякакви идеи за екологично, иновативно и конкурентоспособно земеделие. Политиците превърнаха в бойно поле и напояването в Плана за възстановяване. Еколозите дават своя принос – твърде агресивно, но с аргументи, неизвестни на обществеността. Служебният земеделски кабинет играе по нечия свирка. Или просто се опитва да угоди на управляващите натиск върху него – политически, както и на икономически кръгове, облагодетелствани с лобистки възможности. Засега се оформя в характеристиката му да бъде записано – провал с Плана за възстановяване! Вече е зареден следващият провал – Националния стратегически план за бъдещата ОСП. Следващият политически рунд предстои. Наследеният проект ще бъде обърнат с хастара навън. За да се докаже некадърността на предишните управляващи. На бърза ръка, защото крайният срок наближава. Задава се ръкопашен бой между земеделските сектори – кой е „по-по-най „и му се полагат повече субсидии. В злобата си дали няма вкупом да се издавят всички?

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.