1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Как се променя дефиницията „Активен фермер“

Как се променя дефиницията „Активен фермер“

За Кампания 2023 директни плащания няма да получат 264 кандидати

Европейската комисия е дала зелена светлина на някои от предложените от страната ни промени в Националния стратегически план. Една от тях се отнася до промяна на изискванията по дефиницията „Активен фермер“, които ще са валидни за Кампания 2024.

„Те са свързани с начина, по който се изчислява процентното съотношение на доходите от земеделска и неземеделска дейност при определяне на активните фермери, като доходите от селскостопанска дейност следва да представляват най-малко 10 процента от общия доход на стопанството. Това е първата хипотеза, в която фермерите ще се считат за активни, а втората е, когато годишният размер на директните плащания е минимум 2 процента от общите приходи, получени от неселскостопанска дейност“, посочи Аделина Стоянова, директор дирекция „Директни плащания“, МЗХ.

Тя поясни, че в графа „неактивни фермери“ по силата на старата дефиниция са попаднали 264 кандидати, които няма да могат да получат директни плащания за 2023 година. При 152 от тях съотношението между земеделска и неземеделска дейност не съответства на дефиницията за „Активен фермер“, а останалите не са предоставили информация, на база на която да бъдат проверени критериите за активен земеделски стопанин или такива, които не са представили необходимите документи като консолидирани отчети и т.н.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.