1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Край Калиакра откриха най-големия ветрогенераторен парк

Край Калиакра откриха най-големия ветрогенераторен парк

Общата мощност на съоръжението е 35 мегавата

 

Най-големият ветрогенераторен парк “Калиакра Уинд Пауър” - в района на каварненското село Българево, бе официално открит вчера. Сред присъстващите бяха японският посланик в България Цунехару Такеда и представител на японския гигант “Мицубиши”.

Ветрогенераторният парк разполага с 35 ветрогенератора и собствена подстанция. Съоръжението се простира на площ от 2500 дка в землището на Българево. Инвеститор е смесеното дружество “Калиакра Уинд Пауър” АД, в което акционери са “ИНОС-1” и “Мицубиши”. В средата на 2006 година дружеството получи сертификат за инвестиция първи клас за ветроенергийния парк.

Общата инвестиция е в размер на 35 млн. лв., годишно ще се произвеждат 35 мегавата електроенергия. Освен че е първият голям ветроенергиен парк в България, “Калиакра Уинд Пауър” е и първият, който разполага с уникална радарна система. Радарите са монтирани на територията на парка с цел да се предотвратяват смъртните случаи сред птиците по пътя “Виа Понтика” по време на есенния и пролетния прелет. Те ще засичат полета на пернатите и автоматично ще изключват работещите ветрогенератори.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.