1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Модерна помпена станция в Свищов откри министър Найденов

Модерна помпена станция в Свищов откри министър Найденов

Стойността на проекта е около 600 000 лева

Модерна помпена станция откри министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Стойността на проекта е около 600 000 лева. 80 % от инвестицията е финансирана от държавата, а 20 % от средтствата са осигурени от движение за напояване „Дунав” гр. Свищов, по чиято инициатива е изградено съоръжението. Помпената станция на брега на река Дунав е първият реален проект, които ще постави основите за възстановяване на рушащата се през годините мелиоративна структура на територията на страната.

До момента на територията на Свищов е действала морално и физически остаряла мобилна помпена станция, която е пречила на нормалните и навременни поливки на земеделските култури в района, което е рефлектирало и върху оптималните добиви. Освен това помпите са рамотили неефективно и с висок разход на електрическа енергия. „В тази конкуренция  в която са поставени нашите ЗП без поливно земеделие България няма да успее” каза министър Найденов и припомни, че цената на гравитачно подаваната вода за напояване се намалява с 1 стотинка на кубичен метър и фиксира максималната цена на поливната вода за оризопроизводителите на 2 стотинки.

След предприемане на тези мерки се предполага за в бъдеще да се открият нови резерви и възможности за намаляване цената на поливната вода. На официалното откриване на помпената станция главният секретар на Асоциацията на земеделските проиводители в България Ивайло Тодоров връчи почетна грамота за цялостен принос за развитие на земеделието в Свищов на Александър Караджов председател на сдружение за напояване „Дунав”.

По думите на министър Найденов това е първият подобен обект, който се открива от 20 години насам. Помпената станция има мощности за напояване на 12 000 дка земя. Сдружение „Дунав” е на територия 6000 дка, а ежегодно се поливат около 3000 дка. За по-пълноценно използване на новото съоръжение предстои да бъде ремонтиран съседен напоителен канал. Сред гостите на официалното откриване на стационарната помпена станция край Свищов присъстваха народни представители, областният управител на Велико Търново, изпълнителният директор на Агенция „Хидромелиорации”, главният секретар на Асоциацията на земеделските производители в България, зам.-кметове на община Свищов и други.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.