1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Най-голямата мидена ферма в Европа е край Каварна

Най-голямата мидена ферма в Европа е край Каварна

Продукцията ще е основно насочена за износ

В залива край Каварна се изгражда най-голямата ферма в Европа за отглеждане на черни миди, съобщи БТА. Плантацията е на българо-ирландската фирма "Блек сий шелс". Тя се изгражда от 2004 г. и е планирано когато достигне пълния си капацитет, годишният добив от нея да е около 3500 тона миди.

Ръководител на фермата край Каварна е Найден Станев, бивш военнослужещ от секретното поделение "Тихина" към военноморските сили. След военното си пенсиониране 40-годишният варненец е преминал обучение за мидопроизводител.

Мястото на плантацията е избрано след предварителни изследвания на района, обясни Станев. Инвестициите в нея ще са над 2 милиона лева. Експерименталните дълги линии, на които се отглеждат мидите, издържат на 9 бала вълнение и скорост на вятъра 130 км/ч - при тези условия реколтата от миди се запазва. Фирмата планира до 5 години площта на миденото поле да стигне 2000 дка.

Българо-ирландското дружество е регистрирано като биологичен производител и предлага на пазара екологично чист продукт, който отговаря на всички стандарти. Изследвания на Института по рибарство и аквакултури във Варна доказват, че в Черно море няма благоприятна среда за развитие на токсини, посочват от фирмата.

Продукцията ще е основно насочена за износ, тъй като българският пазар е все още свит, коментира управителят. Миди се вадят от плантацията целогодишно, обясни Найден Станев. През зимата добивът е предназначен основно за преработвателните фабрики, а през лятото продукцията се насочва към магазините и заведенията по българското Черноморие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.