1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Неизползвани земеделски земи с преки субсидии от ОСП

Неизползвани земеделски земи с преки субсидии от ОСП

В България голф игрища или военни терени са получили 4,25 милиона евро за 25 000 хектара

Неизползвани земеделски земи са получили преки субсидии от Общата селскостопанска политика (ОСП) главно в страните от Източна Европа, влезли в ЕС в периода от 2004 до 2007 г., твърди в своя статия френският вестник "Фигаро", позовавайки се на източници от Европейската сметна палата (PAC).

Под заглавие "Когато PAC финансира лова, риболова и скиорството", изданието обръща внимание на отклонените от Общата селскостопанска политика средства за неизползвани парцели и земи, употребявани за неземеделски цели в държавите, сред които е и България.

В България "властите одобряват без ограничения земи, на които земеделската дейност е много ограничена и дори несъществуваща - например парцели, през които преминават стада или диви животни", отбелязват експертите от сметната палата в Люксембург. Става въпрос за голф игрища или военни терени, които са получили 4,25 милиона евро за 25 000 хектара.

В Унгария собствениците не са длъжни да извършват селскостопанска дейност, а само да поддържат нивите си, за да могат парцелите им да добият право на директни помощи. Така 337 ловни дружества са получили 1 милион евро помощи или средно по 2968 евро всяко.

За да се избегнат в бъдеще подобни отклонения, Брюксел обещава два типа мерки: статут на активен селскостопански производител за получаване на помощи и тяхното ограничаване до 300 000 евро на експлоатация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.