1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Няколко български компании стъпиха на узбекския пазар

Няколко български компании стъпиха на узбекския пазар

Защо да инвестирате в Узбекистан?

Няколко български компании стъпиха на узбекския пазар и са пред подписване на конкретни договори за доставки на машини и съоръжения в областта на хранителната промишленост и винопроизводството, оборудване и уреди за строителството, хранителни продукти, строителни материали, козметика, хранителни добавки и вино.

Узбекски туроператори изявиха желание за настаняване на узбекски туристи в български летни, зимни и СПА курорти. Тези успехи стават реалност благодарение на усилията на Сдружение за подпомагане на малкия и средния бизнес – Обединени Бизнес Клубове, което създаде контакти и подписа договори с правителствени и неправителствени институции от Република Узбекистан.

 

Предстои подписване на договор между ОБК и една от най-големите узбекски търговски компании (разполагаща с огромна търговска мрежа) за партньорство в изграждането и управлението на Европейския търговски център в Узбекистан. 

В момента се водят преговори за създаването на специален фонд за подпомагане на развитието на малкия и средния бизнес в Република Узбекистан. Във фонда ще участва сериозна международна банка, разполагаща със солиден финансов ресурс.

ОБК съветва своите членове да инвестират в различни видове производства на територията на Узбекистан, тъй като правителството на тази средноазиатска република предоставя различни данъчни и митнически облекчения, както и допълнителни субсидии на огромна част от своите производители, земеделци, лозари и винопроизводители.

Например:

– произведените на територията на Узбекистан бутилки вино са освободени от акцизи, данъци и такси;

– държавата плаща по $ 0.50 на продадена бутилка вино

– държавата плаща по $ 1.00 на продаден 1 литър водка, коняк и друг вид твърд алкохол

– държавата плаща 50% от транспортните разходи, направени по износа до държавата-получател на вино и твърд алкохол

– държавата плаща по $ 2.00 на поставен стълб при отглеждане на лозя

– държавата плаща по $ 12 000 за извършване на сондаж за напояване на лозята

– държавата плаща по $ 1 000 на хектар за капково напояване

– държавата плаща от 50% до 70% от разходите за организиране на лозарството

Подобни примери могат да се дадат и за създаването на селски стопанства, производството на млечни и месни продукти и др.

 

Правителството и бизнесът на Република Узбекистан проявяват сериозен интерес в следните сектори:

ЗЕМЕДЕЛИЕ и ХРАНИ; ВИНОПРОИЗВОДСТВО; ТУРИЗЪМ; ПАРФЮМЕРИЯ и КОЗМЕТИКА; ДИГИТАЛИЗАЦИЯ, IT, IoT, АI; ОКОЛНА СРЕДА и ВОДИ; МЕБЕЛИ и ОБЗАВЕЖДАНЕ; ТЕКСТИЛНА и ШИВАШКА ПРОМИШЛЕНОСТ; СТРОИТЕЛСТВО и СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ; УКРАСА и СТОКИ за БИТА.

ОБК може да съдейства на своите членове, занимаващи се с внос, да получат най-добри условия и цени при доставка от Узбекистан на:

– памук, ядки и сушени плодове, пресни и замразени плодове (вкл. череши)

– всякакъв вид химикали, химически торове, химически препарати и химически продукти

– внос на РАБОТНА СИЛА - огромно разнообразие от качествени и трудолюбиви хора – готвачи, сервитьори, бармани, строителни и монтажни работници, работници в земеделието, шивачи, IT специалисти, работници за различни видове промишленост (мебелна, химическа, машиностроителна, леярна, минна и т.н.)

Също така, ОБК организира поредица от обучителни семинари на територията на Република Узбекистан на теми, свързани с лозарство и винопроизводство, сомелиерство, производство на млечни продукти, земеделие и животновъдство, фондово и алтернативно финансиране.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.