1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Площите в Средния Запад на САЩ с рекордни цени

Площите в Средния Запад на САЩ с рекордни цени

Повишаването на цените се дължи най-вече на добрите реколти

Цените на селскостопанските площи в Средния Запад на Съединените щати достигнаха нов рекорд. В момента те са с 20% по-високи, отколкото миналата година по това време.
 
Преди дни на търг в щата Айова парцел от 73 акра, т.е. около 30 хектара висококачествена земя, беше продаден за 30 000 долара на хектар, или общо 2 милиона 195 000 долара, което прави около 74 000 долара на хектар. Изненадващото в случая е, че новият собственик не е нито голяма инвеститорска компания, нито най-големият притежател на селскостопански земи в САЩ, Бил Гейтс, а обикновен фермер от региона. Продаденото стопанство обхваща селскостопански постройки и ниви, на които са се отглеждали царевица и соя.
 
Това е поредната продажба на цени в толкова висок диапазон. В края на октомври в Небраска 116 акра бяха купени за рекордните 27 400 долара за акър, т.е. близо 67 700 долара за хектар. Малко по-късно 55 акра в Айова смениха собственика си за 1,44 милиона долара, а брокерите на недвижими имоти в региона очакват цените скоро да надминат 30 000 за акър. Така за последната година земята в Средния Запад е поскъпнала с между 29 % в Индиана и 20 на сто в Илинойс. Повишаването на цените се дължи най-вече на добрите реколти от царевица и соя. Тази година те са вторите най-високи в историята, изоставайки съвсем малко зад рекордните от миналата година.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.