1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Прасета с малко сланина ще отглеждат в Силистра

Прасета с малко сланина ще отглеждат в Силистра

Инвестицията за новата ферма е на стойност над 17 милиона евро

Порода прасета с малко сланина ще започнат да отглеждат в Силистра. Свинете са датска селекция и ще се отглеждат с датски съоръжения, съобщи Стефан Райчев, собственик на "Меком" АД, предаде dariknews.bg. Очаква се първите животни да бъдат докарани в страната през 2011 година. Инвестицията за новата ферма е на стойност над 17 милиона евро. Сумата ще бъде осигурена с дългово финансиране и с пускане на нова емисия от 14 милиона акции на компанията. Всяка една от тях ще е на стойност 1 лев и ще носи гарантиран дивидент от 12 % през първите 5 години, обеща Райчев. Консултанти на проекта са фирмата на бившия министър на държавната администрация Николай Василев, а инвестиционният посредник е "БенчМарк финанс". Самият Николай Василев заяви, че ще си купи от новите акции на компанията, но все още не е решил колко да инвестира.

Стойността на инвестицията за цялостната модернизация на комплекса е 34.4 млн. лв., като по-малка част от тях - до 14 млн. лв., компанията ще се опита да привлече от инвеститорите на фондовата борса чрез издаване на привилегировани акции, а останалата - чрез дългово финансиране.

Реконструкцията на свинекомплекса включва разширяване на секцията за отглеждане на свине от сегашните 1,650 свине-майки на 3,300 и внедряване на нова по-продуктивна порода свине. Това ще позволи отглеждане на 94,000 прасета годишно – 2.7 пъти повече от сега. Проектът ще бъде разработен по датско know-how, с датски съоръжения, генетика и управленски опит и е планиран за изпълнение през периода 2010 – 2011 г., информираха от дружеството. Компанията е най-големият български износител на месо и единственото месопреработвателно предприятие в България, притежаващо всички видове сертификати за износ на месо за ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.