1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Предлагат нов за България високопротеинов фураж

Предлагат нов за България високопротеинов фураж

Цената на тон продукт ще бъде изключително атрактивна

В началото на септември в «Захарни заводи» АД , Горна Оряховица ще започне производството на високотехнологичен фуражен продукт, богат на протеини и необходим като съставка в комбинираните фуражи при хранене на животни, съобщава finance.news.bg.

Заводът за спирт при «Захарни заводи» АД , Горна Оряховица е на финалната права с пускането на новата производствена инсталация за сух фуражен продукт, съобщи Стоян Шубеков, изп. директор на дружеството. Инвестиционният проект на възлиза на 20 млн. лв. Новата инсталация е доставена от реномираната немска фирма «Anhydro».

От близо 2 години спиртът в «Захарни заводи» се произвежда основно от фуражна пшеница и царевица.
В синхрон с екополитиката на «Захарни заводи» АД са решени и екологични проблеми - пълно оползотворяване на отпадъка (шлемпа), който се получава при спиртопроизводството. Отпадъчният продукт се превръща във високопротеинов фураж. Той ще замести животинските добавки, които вече са забранени в ЕС.

Подходящ е за включване в храната за преживни животни, свине, птици и риби, заради съдържанието на смилаем протеин от зърнен произход и от остатъчните от ферментацията дрожди. Богатото съдържание на фибри, незаменими аминокиселини, минерали и микроелементи превръщат този фураж в много търсена стока, съизмерима със соевия шрот.

Трябваше ни технология, която да позволи този продукт да се транспортира на далечни разстояния. Задачата бе решена с операцията "сгъстяване" чрез използване на вакуум изпарител инсталация и т. нар. "сушене", уточняват експертите от Завода за спирт.

Накрая се получава сух продукт с над 30% съдържание на протеини от растителен произход. Освен база за производството на комбинирани фуражи може да се използва и самостоятелно в животновъдството. През 2008г. »Захарни заводи»АД експериментира и предложи на местни фермери мокър фураж.

След като го тестваха те проявиха голям интерес към него, защото млеконадоят се увеличи. Сухият фураж има още по-големи предимства - лесно се транспортира и съхранява.
Подобно производство по света има, но "Захарни заводи" АД са първите, които го въвеждат в България.

Изсушеният високопротеинов зърнен фураж е:
- източник на енергия и замества скъпите фуражи - соев и слънчогледов шрот
- под въздействието на хлебната мая е обогатен с витамини от група В
- цената на тон продукт ще бъде изключително атрактивна

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.