1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Примамлив ли е Националния гаранционен фонд за земеделците

Примамлив ли е Националния гаранционен фонд за земеделците

Процентът на усвоените гаранции е малък спрямо възможностите на програмата

Национален гаранционен фонд има за цел да осигурява гаранции за МСП. Прилагането на гаранционната схема ще улесни достъпа на финансиране за МСП, като компенсира липсата на история или достатъчно обезпечение при кандидатстване за кредит, както и ще намалява риска, поеман от търговските банки в страната, кредитиращи МСП.

В рамките на Оперативна програма за развитие на селските райони 2007 – 2013 (ПРСР), „Национален гаранционен фонд” ЕАД (НГФ), разработи и предлага на предприятията подкрепа чрез гаранции за изпълнение на техни проекти, по които има сключени договори по Оперативната програма с Министерство на земеделието и горите (МЗХ).

Фермерите не познават достатъчно възможностите на Националния гаранционен фонд (НГФ), който е създаден, за да улесни достъпа на земеделските производители с европроекти до банкови кредити. Със закона за бюджета фондът е определен за изпълнител и на гаранционната схема по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Той поема част от риска в случай на неплащане от страна на фермерите.

Агроминистерството започна информационна кампания на 4 февруари, по време на която ще бъдат разяснени функциите на фонда във всяка област на страната. Първата среща със земеделците беше  в Стара Загора.

От гаранциите могат да се възползват стопани с одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., по мерките 121 – „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 – „Подобряване на икономическата стойност на горите” и 123 – „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”.

На въпроса в седмичната анкета: Смятате ли да ползвате кредит от Националния гаранционен фонд, 67% от потребителите на  AGRO.BG са отговорили отрицателно с аргумента, че финансираните проектни предложения се отнасят само до 3 мерки от ПРСР, едва 22% смятат да се възползват, защото Фондът гарантира 20% от кредита за срок от 10 години  и 11 %  се колебаят, но годишната лихва до 9 на сто би ги привлякла.

Процентът на усвоените гаранции е малък спрямо възможностите на програмата, но досега има одобрени инвестиционни проекти на фермери за 1,4 млрд. лв.

Тази година ще се прави анализ дали ще се връщат пари от фонда към програмата. Това е коментирано още през юни 2013 г. с Брюксел и отговорът на Еврокомисията е бил, че е възможно.

Гаранционната схема ще действа до края на 2015 г. - тогава по принцип трябва да бъдат приключени всички проекти, които са финансирани с евросредствата от периода 2007-2013 г. Възможно е схемата да бъде продължена и през периода 2014-2020 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.