1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Продължават опитите за приватизация на "Булгартабак холдинг"

Продължават опитите за приватизация на "Булгартабак холдинг"

Търси се оценител на държавния дял в холдинга. Офертите на юридическите кантори ще се приемат в АП до 20 януари

 

 

Още в първия работен ден от годината Агенцията за приватизация (АП) обяви конкурс за изработване на правен анализ и приватизационна оценка на държавния дял в "Булгартабак холдинг". Решението е взето на 29 декември 2008 г., ден след като парламентът отмени стратегията за раздържавяване на цигарения холдинг, а правителството го извади от списъка на значимите за националната сигурност държавни предприятия, включен в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол. Това на практика е четвъртият официален опит за продажба на холдинга от правителството на Иван Костов насам, информира Дневник.bg.

С двете решения на практика се вдигат ограничителните условия за окончателната приватизация на остатъчните дялове от цигарения холдинг, който за последните десет години се прослави с най-големите политически скандали около раздържавяването си. С отмяната на стратегията и прехвърлянето на "Булгартабак" към Агенцията за приватизация се обезсмисля и работата на консултантите на холдинга, избрани от надзорния съвет на холдинга да предложат вариант за приватизация на двете печеливши дъщерни компании - "Благоевград БТ" и "София БТ". Договорът с консорциума между "Събев и съдружници", "Евро финанс" и "Балканска консултантска компания" беше подновен от министерството на икономиката в края на май 2008 г. в очакване в началото на тази година да бъде изработен проект за раздържавяването на холдинга през фондовата борса.

Вместо да изчака доклада на консултантите, в края на годината кабинетът рязко смени политиката си и върна процедурите за раздържавяване към АП. Тогава пред "Дневник" представителят на консорциума Владимир Каролев, който е съдружник в "Балканска консултантска компания", коментира, че с решението си кабинетът обезсмисля месечната работа на консорциума. И предположи поне две причини раздържавяването да се върне към Агенцията за приватизация - или че "някой иска да купи холдинга наготово, или че се готви поредното протакане на приватизацията". Колегата му от "Събев и съдружници" Георги Събев съобщи, че ще коментира решението на АП, след като се запознае с конкурсните условия за избор на нов консултант.

Офертите на юридическите кантори ще се приемат в АП до 20 януари т.г., а кандидатите трябва да отговарят на точно определени от агенцията условия. Основните изисквания са те да имат два екипа от минимум четирима юристи и още толкова оценители, които са лицензирани от АП да извършват остойностяване на недвижими имоти, машини и съоръжения, търговски предприятия и интелектуална собственост.

Кандидатите също така трябва да имат опит в подобни процедури, в които поне едно от оценяваните дружества са били с активи над 75 млн. лева. Така също и да са посредничили при продажбата на мажоритарни пакети от компании в производството и търговията с тютюн или тютюневи изделия.

"Най-голяма трудност представлява анализът на запазените марки на цигарите, тъй като досега подобна оценка не е извършвана", обясни изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов. Той обясни бързината, с която агенцията е започнала приватизационните процедури, с факта, че е логично те да приключат до парламентарните избори, защото в противен случай сделката отново ще се проточи.

Мотивът, с който правителството прехвърли грижата за "Булгартабак" на Агенцията за приватизацията, е "променената пазарна обстановка". Според кабинета формулираната през 2003 г. стратегия за приватизация на дружеството не е актуална при сегашните условия и трябва да бъде обновена. От министерството на икономиката обаче не обясниха защо стратегията не беше отхвърлена още през пролетта на 2007 г., когато предишният министър на икономиката Румен Овчаров направи това предложение на парламента. Не е ясно и защо дружествата не се продават през фондовата борса, след като консултантите бяха почти готови с проекта си. В понеделник зам.-министърът на икономиката Анна Янева не беше намерена за коментар

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.