1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Производители на трюфели не могат да се регистрират като земеделски производители

Производители на трюфели не могат да се регистрират като земеделски производители

Голям интерес към създаване на трюфелни плантации

Трюфелът изчезва от природата поради недобросъвестното му събиране, затова започва да се отглежда в плантации, заяви Чавдар Чернев, който е търговец на скъпите гъби.

„Добиването им трябва да става по единствения и правилен начин с куче без подръчни инструменти от рода на мотика, лопата. В противен случай недобросъвестното събиране довежда до спад на трюфелната популация в България. До унищожаването на местообитанието им. Съкращаването им като качество и количество. Ще стане както в Италия – 70-80 процента от добива им на трюфели е от плантации, защото те са унищожили по същия начин трюфелите. Гледам да не купувам трюфели, които са извадени по друг начин освен с куче. Старая се да променя нрава и манталитета на хората, които търсят трюфели“, каза Чернев.

Намаляването на трюфелите в природата отваря една друга ниша – отглеждането им в плантации. Затова и расте интересът към закупуване на микоризирани фиданки.

„Всичко зависи от вида трюфел, с който са заразени фиданките, но в един декар влизат около 55 дръвчета и около 2000 лева е първоначалната инвестиция. За съжаление обаче, производителите на трюфели не могат да се регистрират като земеделски производители, защото дръвчетата гостоприемници на трюфела не съществуват като земеделска култура в България“, посочи Чернев.

По думите му тази година цената на трюфелите е безпрецедентно висока - „в момента е около 140 лв. на микс, което е огромна цена за този период на годината. Други години по това време цената на микс е варирала от 40 до 60 лева.“

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.