1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Случай на птичи грип е открит в Германия

Случай на птичи грип е открит в Германия

Рискът за разпространение на опасния вирус е „среден”

В Германия бе открит случай на птичи грип от вида H5N1. Заразата е била установена при мъртва патица във ферма в Саксония. Проби от животните са изпратени за изследване в специализиран институт. За последен път птичи грип бе открит в района преди две години.

Заразата е открита във ферма в окръг Гьорлиц в Саксония. Все още не е установено дали откритият вирус от вида H5N1 е от силно заразния и бързоразпространяващ се тип. Взети са и 150 проби от другите птици във стопанството, за да се установи дали вирусът е успял да се разпространи. Всичките 1400 животни от засегнатата ферма ще бъдат унищожени, за да се избегне опасността от разпространение на вируса.

В Саксония сред домашни птици вирусът на птичи грип бе открит за последен път преди две години, а миналата година бяха установени седем случая на заразени диви птици. Учените определят риска за разпространение на опасния вирус в Германия като среден и припомнят, че сега е сезонът на прелетните птици и вероятността от разпространение на заразата се увеличава.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.