1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Томислав Дончев: България е готова за преговорите с Европейската комисия за следващия програмен период

Томислав Дончев: България е готова за преговорите с Европейската комисия за следващия програмен период

Снимка:

ЕК представи днес своята официална позиция за разработването на Договора за партньорство

Европейската комисия представи днес своята официална позиция за разработването на Договора за партньорство и приоритетите, които ще бъдат финансирани с фондовете на ЕС в България през следващия програмен период. С това се поставя началото на преговорите на страната с Европейската комисия относно областите на финансиране на оперативните програми до 2020 г. 

Документът определя общите и специфични за отделните държави предизвикателства, като представя нагласите на Европейската комисия относно основните приоритети за финансиране в България, които да стимулират икономически растеж, заетост и подобряване на бизнес средата.

„Позицията на Европейската комисия не е доклад за напредъка на България – това е рамката, отправната точка за диалог в изготвянето на Споразумението за партньорство и оперативните програми до 2020 г.“, заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Министърът допълни още, че в България тече усилен процес на дефиниране на стратегическите цели и приоритети за развитие и страната има ясна представа кои сфери е необходимо да бъдат финансирани със средства от ЕС в следващия програмен период.

В своята позиция за България Комисията предлага пет взаимно подсилващи се приоритети за финансиране с потенциален принос за устойчив растеж и създаване на работни места. Това са приоритетите, които ЕК определя като най-неотложни за страната и би желала да съфинансира в следващия програмен период. Приоритетните сфери са свързани с участието на пазара на труда, благоприятната за иновации бизнес среда, развитието на инфраструктурата, ефективността на управлението на ресурсите в икономиката и капацитета на публичната администрация и съдебната система.

В продължение на стартиралите днес преговори следва до средата на 2013 г. България да разработи договорa за партньорство с ЕК и текстовете на новите оперативни програми, както и да отчете напредъка в постигане на предварителните условности, поставени от Европейската комисия като задължително условие за провеждане на реформи за ефективно инвестиране на средствата от ЕС през следващия програмен период.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.