1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. „Труд": Кабинетът ще забави евросубсидиите за българските фермери

„Труд": Кабинетът ще забави евросубсидиите за българските фермери

Става дума за 1 млрд. лв. европомощи за обработваните ниви

За поредна година кабинетът ще забави евросубсидиите за българските фермери и ще ги плати много по-късно от други държави членки на ЕС, научи „Труд". Става дума за 1 млрд. лв. европомощи за обработваните ниви.

Преди дни Еврокомисията обяви, че заради кризата ще позволи плащането на помощите да започне още от 16 октомври, а не от 1 декември, както е по регламент. „България няма да може да стартира плащане на субсидиите още през октомври, защото експертите ни няма да успеят за толкова кратко време да приключат проверките на място на полето, за да видят дали реално е обработвана земята", коментираха пред „Труд" от агроведомството.

Проверките се правят след риск анализ, а също и при спорни казуси, когато двама фермери са кандидатствали за субсидии за една и съща земеделска земя. Брюксел позволява по-ранното изплащане още от 2008 г. насам заради икономическата криза и го препотвърждава година за година. До момента в нито една от изминалите години българското агроведомство не е успявало да плати субсидиите по-рано. За сметка на това от изтегления срок редовно се възползват Португалия, Испания, Италия, Гърция, Литва, Унгария, Франция, Латвия, Румъния и Ирландия.

„Не само че няма да платят субсидиите още от 16 октомври, но ще се окаже, че ще останем последни. Още м.г. в подписано споразумение със зърнопроизводителите правителството поиска помощите да бъдат давани след Нова година - до 31 януари 2013 г., за да не скочи бюджетният дефицит", коментира пред „Труд" Радослав Христов, зам.-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.