1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Турция предлага икономическа подкрепа след земетресението

Турция предлага икономическа подкрепа след земетресението

Според предварителни изчисления щетите по сградния фонд и инфраструктурата могат да достигнат 100 милиарда доларa

Турското правителство предприема временни мерки, за да подкрепи бизнеса в 10 града, засегнати от земетресението. За определен период Анкара ще поеме заплатите на служителите и забранява те да бъдат уволнявани.
Трусът с магнитуд 7,8 по Рихтер, ударил страната на 6 февруари, взе повече от 47 000 жертви и разруши стотици хиляди сгради в Турция и Сирия. Милиони хора останаха без покрив над главите си. 865 000 турци са принудени да живеят в палатки, 376 000 са прехвърлени в други региони, на други 23 000 са предоставени контейнери.
 
Според предварителни изчисления щетите по сградния фонд и инфраструктурата могат да достигнат 100 милиарда долара, а брутният вътрешен продукт на Турция може да се свие с 1 до 2%. Президентът Ердоган обеща държавата да помогне, но има опасения, че спешното възстановяване на сградния фонд може да доведе до ново бедствие, ако мерките за безопасност бъдат пожертвани в надпреварата за бърз строеж. 
През май в страната ще има президентски и парламентарни избори, но вече се чуват гласове, които настояват за отлагането им. Ердоган е под силен обществен натиск заради високата инфлация, а анкетите показват, че подкрепата за него става все по-слаба. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.