1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. В ПРСР ще бъде обособена подпрограма със собствен бюджет

В ПРСР ще бъде обособена подпрограма със собствен бюджет

Тя ще е насочена към малките стопанства и създаването на малки предприятия по селата

Национална кампания "Новият програмен период: възможности за бизнеса 2014-2020 г." стартира от Международния технически панаир в Пловдив.

На 1 октомври се проведе първата от поредица срещи, които ще информират предприемачите за оперативните програми на Европейския съюз. На нея бяха представени новата Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", както и промените в сега съществуващите "Развитие на човешките ресурси" и Програма за развитие на селските райони. Лектори бяха представители на министерствата на икономиката, на социалната политика и на земеделието, информира gradat.bg.

Това е начало на активна комуникация с бизнеса, за да очертаем  мерки, от които той наистина ще има нужда през следващите седем години, заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, която откри срещата. Основните ни приоритети са ранен старт на оперативните програми и повишаване на административния капацитет на всички звена, от които зависи усвояването на средствата от еврофондовете, подчерта Зинаида Златанова.

Според нея администрацията е длъжник на бизнеса и това е един от уроците, научени през първия програмен период. Тя трябва да покаже, че може да работи с реалния сектор, каза вицепремиерът.

Зинаида Златанова представи и насоките за инвестиции, набелязани от правителството: иновации и приложни научни изследвания, насърчаване на предприемачеството и обновлението на предприятията, интернационализация на бизнеса, зелена икономика. Приоритетна е грижата за малките и средните фирми и откриването на работни места.

В Програмата за развитие на селските райони ще бъде обособена подпрограма със собствен бюджет, насочена към малките стопанства и създаването на малки предприятия по селата, съобщи вицепремиерът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.