1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Влагат 38 млн. евро в производство на екоенергия

Влагат 38 млн. евро в производство на екоенергия

Годишното електропроизводство ще може да задоволи нуждите от ток на 6300 домакинства

38 млн. евро ще бъдат инвестирани за изграждането на парк за производство на екоенергия с вятърни генератори и слънчеви панели на 14 км от Бургас. На първия етап от реализацията на проекта, до края на следващата година, ще бъдат инвестирани 8 млн. евро. След завършването му фирмата инвеститор "Солар БГ" ще кандидатства по европрограмата "Феникс" за субсидия в размер на 20 на сто от вложените средства.

Хибридната мощност за чиста електроенергия ще бъде най-голямата на Балканите. След пълното завършване на проекта мощността на парка ще е 6,5 мегавата. 4,5 мегавата от нея се падат на фотоволтаиците. Годишното електропроизводство ще може да задоволи нуждите от ток на 6300 домакинства.
Според управителя на дружеството Младен Желязков инвестицията е перспективна. Теренът от 96 дка за проекта вече е купен с общи средства на съдружниците и кредити, съобщи той. До месец очакваме да бъде завършена процедурата по промяна на статута на земята и да се подпише договор с електроразпределителното дружество EVN, уточни той. Изплащането на инвестицията ще стане за срок от 6 до 9 години, каза авторът на проекта проф. Георги Тончев./monitor.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.