1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Йордански компании искат да развиват зърнопроизводство в България

Йордански компании искат да развиват зърнопроизводство в България

Те се интересуват от хлебна пшеница, фуражна пшеница и царевица

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов предложи района на Враца за йордански инвестиции в овцеферма и кланица. Той се срещна тази сутрин с бизнес делегация, която е на посещение у нас и се ръководи от д-р Ради Абдулмаджеед Атек Тарауне, зам.-министър на земеделието на Йордания. „Възнамеряваме да изградим овцеферма и кланица в България и да изнасяме живи агнета и овце за Йордания”, каза зам.-министър Тарауне. Интересът идва от фирма „Хиджази”, чийто собственик Исам Халил Махмуд Хиджази е в делегацията.

Министър Найденов предложи района на Враца за инвестицията. За целта йорданските бизнесмени ще получат данъчни преференции, могат да бъдат осигурени и пасища. Като инвестираме в даден район, ние го развиваме и подпомагаме общините, обясни Исам Хиджази. Според него българското месо е с голям авторитет в Йордания и през последните години е изчезнало от пазара. Той подчерта, че преди години повечето хранителни стоки в Йордания са идвали от България. Компанията „Хиджази” е една от най-големите в света за търговия с живи животни. Тя внася продукция във всички страни от Близкия Изток, Турция и др. Има собствени ферми в Австралия, Йордания, Турция. Разполага с кораби за превоз на 130 000 агнета всеки един.

Освен в инвестиции в животновъдството, йорданските бизнесмени проявяват интерес и към пилешкото месо и зърнопроизводството. Искаме редовни количества пилешко месо в порядъка на 6000 тона, обяви зам.-министър Ради Тарауне. Йордански компании искат да развиват зърнопроизводство в България. Те се интересуват от хлебна пшеница, фуражна пшеница и царевица. Готови са да купуват 700 000 тона фуражна пшеница и 700 000 тона хлебна пшеница от страната.

Йордания иска в областта на науката в земеделието да изпраща на обучение специалисти в България. "Вашите лаборатории в областта на земеделието, храните и горските стопанства са на много високо ниво и се надяваме млади йорданци да се обучават при вас", каза зам.-министър Тарауне. Допълнително проявяват интерес към възможностите за инвестиции в горския сектор и лова в България.

На 20 юли в страната ще пристигне на официално посещение и вицепремиера и министър на земеделието на Йордания Н. Пр. инж. Семир Хабашне.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.