1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. За 15 години в ЕС са изчезнали 5,3 млн. ферми

За 15 години в ЕС са изчезнали 5,3 млн. ферми

Специализираните в отглеждането на само няколко полски култури стопанства са предимно в източна Европа

За 15-те години между 2005 и 2020 броят на фермите в Европейския съюз се е свил с 37% до 9 милиона, съобщават от Евростат. Особено силен спад има при смесените стопанства, от които два и половина милиона са прекратили дейността си.
 
Животновъдните ферми са намели с милион и половина, 900 000 стопанства с изцяло полска дейност също са затворили врати.
Данните на Евростат сочат, че през 2020 година 58 на сто от регистрираните в Европейския съюз ферми са отглеждали само растения. От тях 34 % са специализирани в сезонни култури, 22 на сто отглеждат многогодишни растения и 2% са градинарски. В същото време повече от всяко пето стопанство е животновъдно, като повечето от тях са за млечни крави. Техният дял от общия брой стопанства е 5 не сто. На второ място са фермите за развъждане и угояване на говеда, следвани от птицевъди и стопани на овце и кози. През 2020  има 19 % смесени стопанства.
Специализираните в отглеждането на само няколко полски култури стопанства са предимно в източна Европа, със 73 на сто от всички ферми България е начело по този показател. След нашата страна се нареждат Унгария със 72% и Румъния с 67 на сто. Подобна е ситуацията и в Гърция, Малта и Хърватия. Животновъдството е по-силно застъпено в държавите от северозападна Европа, като в Люксембург те заемат дял от 82%, в Ирландия 79, а в Нидерландия – 58 на сто. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.