1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. За около 4 000 000 дка са подадените до този момент заявления по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР

За около 4 000 000 дка са подадените до този момент заявления по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР

Снимка:

Кампанията започна на 11 март

За около 4 000 000 дка са подадените до този момент заявления по мярка 214 „Агроекологични плащания“- направление „Въвеждане на сеитбообращение за опазване на почвите и водите“, съобщиха от земеделското министерство.

Кампанията започна на 11 март, но заявени до този момент площи като обем вече са достигнали целия бюджет на мярката. От МЗХ дори коментират, че той може да се окаже недостатъчен, за да гарантира плащанията за следващите 3 години. За тези субсидии има възможност да се кандидатства по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. По информация на общинските служби по земеделие в страната, много от земеделските стопани, които са кандидатствали, са били повлияни и заблудени, че разпределението на тези средства е „за всички по право и по малко“. Земеделските производители твърдят, че са били подведени с информации, че агроекологичното плащане е един вид плащане на площ, което им се полага по принцип, пише agroweekend.bg.

От агроминистерството напомнят, че сред основните изисквания към кандидатите по агроекология са плащанията да са свързани с дейности, спомагащи опазване на околната среда и въвеждането на екологосъобразни земеделски практики. Заявените за подпомагане по мярката парцели през първата година, трябва да останат непроменени за целия период от 5 последователни години, т.е. площите не могат да бъдат намалявани или заменяни с други. Затова от аграрното ведомство предупреждават всички земеделски производители, които са подали или са решили да подават заявление за подпомагане по мярка 214, да се съобразят с изискванията и само в случай, че са убедени, че могат да ги спазят, да кандидатстват.

В случаите, в които площта на един кандидат се намали с повече от 10%, бенефициентът трябва да върне получените средства за всички години, както следва. Ще се санкционират със 100% от субсидията, ако нивите се намалят до края на третата година, с 40% – до края на четвъртата година и с 20% – до края на петата година. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.