1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 1034 ферми в Разград не отговорят на европейските изисквания

1034 ферми в Разград не отговорят на европейските изисквания

От службата за съвети в земеделието отчитат голям интерес от страна на земеделските производители към мярка 112

В област Разград 1034 ферми изцяло не отговарят на европейските изисквания. Това стана ясно по време на срещата-дискусия в града, на която експерти разясниха пред повече от 90 земеделски производители как и кога може да се кандидатства по пет от мерки на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

Животновъдите с ферми І-ва категория за област Разград са 106 с общо 3611 броя животни.  От ІІ-ра категория са регистрирани само 2 ферми с общо 49 крави, които не отговярат на изискванията за сграден фонд. Най-много са фермите от ІІІ-та категория с 4 броя и с над 4 крави – 865 с общ брой на животните 6496. С повече от 10 животни също са 169 ферми, информираха експертите.

От Разградската служба за съвети в земеделието отчитат голям интерес от страна на земеделските производители към мярка 112 „Създаване на стопанства за млади фермери”. Към момента от службата са подадени 72 проекта, като са одобрени 61 проекта на стойност 1 490 962 лв., съобщи Светлана Димитрова от Националната служба за съвети в земеделието - Разград.

По мярка 214 „Агроекологични плащания” за периода от 2008-2010 година в Разградско са проявили интерес и са кандидатствали с помощта на регионалната служба за съвети в земеделието общо 28 земеделски стопани. С плащанията по мярка 214 стопаните са имали възможност да увеличат плащанията си, които получават по Схемата за единно плащане на площ. Към мярката в направление растениевъдство от страна на земеделските стопани се отчита повишаване на интереса.  

По мярка 213 „Плащания по Натура 2000 за земеделски земи” допустими за подпомагане и кандидатстване са две зони – Лудогорие и Ломовете. Кандидатстването по тази мярка става чрез общото заявление за директни плащания на площ. Срокът за подаването на заявления е до 15 май, обясниха експертите.

Утре ще се проведе среща-дискусия със земеделците в гр. Русе в хотел „Космополитън”, а следващата седмица предстоят разяснителни срещи по програмата в областите Варна, Бургас, Шумен и Търговище.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.