1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 197 заявления са подадени по мярка 112 от ПРСР за региона на Кюстендил

197 заявления са подадени по мярка 112 от ПРСР за региона на Кюстендил

Приемът предстои да бъде отворен в периода от 14 март до 3 април 2011 г.

Към момента по мярка 112 „Създаване на стопанства за младите фермери”  от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. в Кюстендилска област са подадени 197 заявления. Това стана ясно по време на срещата-дискусия, на която експерти от Министерството на земеделието и храните и от местните служби по земеделие даваха разяснения как и кога може да се кандидатства по пет от мерките от  Програмата.

По време на срещата земеделските производители от региона проявиха голям интерес за начините и условията за кандидатстване по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” в частта за гарантираните бюджети. Животновъдите, които искат да достигнат съответните стандарти до края на 2011 г., могат да кандидатстват за инвестиции в обхвата на гарантираните бюджета по мярка 121, за която приемът предстои да бъде отворен в периода от 14 март до 3 април 2011 г., както и от 04.07.-15.07.2011 г. В област Кюстендил има само една ферма от ІІ категория с 52 крави, а фермите от ІІІ-та категория с повече от 10 животни са 62 с общ брой от 1 155 животни. Фермите с над 4 броя крави включително са 191 с 1890 животни, стана ясно днес.

Задавани бяха и въпроси във връзка с изпълнението на бизнес плановете по мярка 112 „Създаване на стопанства за млади фермери”. Експертите от службата за съвети в земеделието напомниха, че изготвят безплатно бизнес плановете при кандидатстватването по мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”, и призоваха земеделските производители за повече активност. По тази мярка към момента са подадени 53 заявления, информираха още експертите.

Чрез плащанията по агроекологичната мярка 214 „Агроекологични плащания” стопаните ще могат да увеличат и плащанията си за площ. Важно за тях е да знаят, че не могат да се усвояват средства едновременно по мярка 214 и 213 „Плащания по Натура 2000 за земеделски земи” за един и същи парцел. В област Кюстендил има пет зони, които изцяло отговарят на изискванията за плащания по Натура 2000 – Бобошево, Скрино, Кочериново, Осогово и Долна Козница. Експертите разясниха, че за обработваеми земи ще се получават по 4 лева на декар допълнително, а за пасища – по 28 лв. на декар.

Над 70 земеделски производители от Кюстендилски регион проявиха интерес към срещата-дискусия, която е част от стартиралата информационна кампания на МЗХ за популяризирането на най-актуалните мерки на Програмата.

Следващата седмица експертите на МЗХ ще проведат среща – дискусия със земеделски производители от Великотърновския регион.

 

 

Етикети ПРСР, дискусия
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.