1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 200 проверки е извършила Изпълнителната агенцията по лозата и виното по коледните празници

200 проверки е извършила Изпълнителната агенцията по лозата и виното по коледните празници

С 16.3 процента се е повишила консумацията на вино в България в сравнение с миналата година

200 проверки е извършила Изпълнителната агенцията по лозата и виното по коледните празници.

По думите на изпълнителният директор на агенцията инж. Красимир Коев, цитиран от Агенция Фокус са констатирани осем случаи на нерегламентирано предлагане на домашно вино. Инж. Коев изтъкна, че драстично намалява броят на нарушителите, които продават вино в сравнение в минали години.

“Някой е купил голямо количество грозде, смачкал го е, произвел е вино и е решил да го продаде - без да се е регистрирал, без да има фирма. Такова предлагане имаше доста предните години – по пазарите, по пътищата и по борсите. Тази година това не се наблюдава. Вероятно има значение и фактът, че хората вече са предпазливи, защото все пак рискуват здравето си, когато купуват продукт, който не е известно къде е произведен. Клиентите вече не се подлъгват само по ниската цена”, каза инж. Коев.

Той посочи, че с 16.3 процента се е повишила консумацията на вино в България в сравнение с миналата година. Данните за деветмесечието на 2011 показват, че у нас са изконсумирани над 58 милиона литра вино. Красимир Коев допълни, че тези данни се обясняват не само с по-голямата консумация, а и с факта, че все по-голяма част от виното се предлага лицензирано.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.