1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 5% от швейцарците са вегетарианци, 0,6% са вегани

5% от швейцарците са вегетарианци, 0,6% са вегани

Броят на швейцарците, които са се отказали от месото и други животински продукти, расте всяка година

5 % от швейцарците над 14-годишна възраст не консумират месо или риба, а вегани, т.е. такива, които не приемат никакви животински продукти, са 0,6 на сто от населението. Това показват резултатите от допитване, проведено от местно сдружение на вегетарианците и веганите.
 
Броят на швейцарците, които са се отказали от месото и други животински продукти, расте всяка година, отчитат от сдружението. Ако тази тенденция се запази, след 10 години всеки 10-ти жител на страната ще се числи към тази група.
Причината за растящия брой вегани и вегетарианци е все по-голямото медийно присъствие на твърденията за вредите от месото, смятат експерти. През тази година като вегетарианци се определят 304 хиляди души, други 42 хиляди са вегани. Всеки втори от тях консумира алтернативи на месото, направени на растителна основа.
Анкетата за пореден път изважда на преден план различията при хранителните навици между жени и мъже. Докато 5,2 % от жените не консумират месо, без него живеят само 3,5 на сто от мъжете. Вегани са едва 0,2 от представителите на силния пол, както и 1 % от швейцарките.
Потвърждава се и друга тенденция – все повече млади хора стават вегетарианци. В групата на възраст между 14 и 34 години това са 6,5%, докато при възрастните над 55 години делът е 2,5 на сто. Основните причини за лишаването от месо и животински продукти са екологичните и етичните мотиви, като благото на животните заема първото място. Собственото здраве или съображенията за световното продоволствие са на по-заден план.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.