Американски хирурзи тестват трансплантация на свински бъбрек при човек

Благодарение на генна манипулация на свински бъбрек лекарите от научен институт в Ню Йорк успешно трансплантираха органа в човешко тяло. Новият орган не беше отхвърлен от организма.
В случая става дума за манипулация, при която ДНК на свинята-донор е променена така, че вече не съдържа молекулите, предизвикващи отхвърлянето на свински органи от човешкия организъм. Експериментът е проведен при жена в мозъчна смърт, чиито близки са дали своето съгласие.
 
Свинският бъбрек всъщност не е присаден в тялото на пациентката, а е свързан външно с кръвоносната й система чрез вените и артериите в бедрото. В продължение на три дни учените са наблюдавали как органът работи, след което всички животоподдържащи системи са били изключени и жената е починала.
 
В рамките на тези три дни свинският бъбрек е произвел същото количество урина, което се очаква и от присаден човешки бъбрек. След манипулацията наднормените стойности на креатина в организма на пациентката паднали до нормални нива.
След успешния експеримент учените предполагат, че по подобен начин могат да се манипулират сърдечни клапи и кожа, взети от свине, за да бъдат трансплантирани на хора. 
 
 
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.