1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Американски хирурзи тестват трансплантация на свински бъбрек при човек

Американски хирурзи тестват трансплантация на свински бъбрек при човек

Благодарение на генна манипулация на свински бъбрек лекарите от научен институт в Ню Йорк успешно трансплантираха органа в човешко тяло. Новият орган не беше отхвърлен от организма.
В случая става дума за манипулация, при която ДНК на свинята-донор е променена така, че вече не съдържа молекулите, предизвикващи отхвърлянето на свински органи от човешкия организъм. Експериментът е проведен при жена в мозъчна смърт, чиито близки са дали своето съгласие.
 
Свинският бъбрек всъщност не е присаден в тялото на пациентката, а е свързан външно с кръвоносната й система чрез вените и артериите в бедрото. В продължение на три дни учените са наблюдавали как органът работи, след което всички животоподдържащи системи са били изключени и жената е починала.
 
В рамките на тези три дни свинският бъбрек е произвел същото количество урина, което се очаква и от присаден човешки бъбрек. След манипулацията наднормените стойности на креатина в организма на пациентката паднали до нормални нива.
След успешния експеримент учените предполагат, че по подобен начин могат да се манипулират сърдечни клапи и кожа, взети от свине, за да бъдат трансплантирани на хора. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.