1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Антарктика 2 - за тези, които се осмеляват да мечтаят

Антарктика 2 - за тези, които се осмеляват да мечтаят

Снимка:

Експедицията която тръгва днес се очаква да пристигне на Южния полюс около 7 декември

Massey Ferguson, световна марка на AGCO (NYSE: AGCO) отпразнува стартирането на амбициозна мисия - да се кара трактор до Южния полюс, осъществяването на една мечта, което има за цел да вдъхнови и други хора да се осмелят да мечтаят.

Антарктика 2 върви по стъпките на сър Едмънд Хилъри, който е управлявал специално адаптиран трактор Ferguson TE 20 до Южния полюс през 1958 година.

Експедицията 2014, която тръгва от Кейптаун на 15 ноември по 2350-километров  маршрут има подкрепата на водещи в индустрията партньори, за да се осъществи за първи път придвижване с колесен трактор до Антарктика.

MF 5610, модифициран от инженерния екип в тракторния завод на AGCO в Бове ще се управлява от Манон Осервоорт, по-известна като “Момичето трактор”, която вече е карала трактор от родния си дом в Холандия до Южна Африка.

"Това е моята мечта - да карам трактор до края на света и аз бях вдъхновена от мисията на сър Едмънд Хилъри" обяснява Манон: "Открих, че по време на моето пътуване успях да накарам много хора да говорят за своите мечти, така че аз “събирам техните мечти и ги взимам със себе” си на Южния полюс. "

Първоначалната й мисия - която е предприета в голяма степен само с местна подкрепа – завършва с това, че Манон разбира, че не е в състояние да осъществи последния етап - до Антарктика. Тя обаче остава убедена, че трябва да я довърши. Тя се свързва с Massey Ferguson чрез своя дистрибутор - Mechatrac в Холандия и получава уверенията и ангажимента на компанията да й помогне да сбъдне мечтите си.

Подкрепата за Антарктика 2 ще бъде осигурена от партньори, включително Massey Ferguson, Trelleborg, Castrol, AGCO Finance, AGCO Parts и Technologies.

Ричард Маркуел, вицепрезидент и управляващ директор на Massey Ferguson EAME, който връчи ключовете на MF 5600 на Манон на специална церемония в Бове, заяви: "Поздравявам ръководителя на инженеринговия проект – Оливие Хемберт и неговия екип, който е работил в свободното си време, заедно с AGCO Power във Финландия, за да се адаптира тракторът към най-суровите условия в света. "

Специалистите на експедицията Arctic Trucks ще предоставят насоки и мерки за безопасност чрез два четири и шест-колесни проходими пикапа Toyota. Те са работили в тясно сътрудничество с Trelleborg и Massey Ferguson за разработката на специална технология за гумите на трактора за специфичните цели на мисията.

Гудмунур Гурджънсон, проектен мениджър на Arctic Trucks за Антарктика обяснява: "Гумите са по-ефективни отколкото веригите в този вид експедиции, тъй като са способни да развиват по-високи скорости и се използва по-малко гориво."

Съгласно инструкциите на Arctic Trucks, тракторът MF 5600 е преминал тестове за студено време. Екипът на експедицията е бил обучен за работа в полярни условия, включително и чрез насоки от опитни полярни изследователи, като Мати Макнеър и дъщеря й Сара Макнеър-Ландри, които ще бъдат сред основните членове на екипа за Антарктика 2.

Специалистът по техническа подкрепа и бивш експерт-фотограф на Мassey Ferguson Саймън Фостър също участва в екипа.

Експедицията ще покаже не само надеждното инженерингово решение на трактора MF 5610 и способността му да издържи на температури до минус 40 градуса, на надморска височина от 3400 м. и дълбок, мек сняг, но също така ще демонстрира и впечатляващите технически възможности на AGCO.

Експедицията ще разполага с резервни части до 1000 кг, ще се извършва два пъти на ден поддръжка на трактора. Теламетичната система AgcommandTM ще предава информация от експедицията към екипа за поддръжка в Бове, който е на разположение 24 часа в денонощие.

Най-авагардните технологии за излъчване също ще бъдат включени в експеримента - в контраст с отбелязването на пристигането на сър Едмънд Хилъри на Южния полюс, което бе отбелязано само с благодарствена телеграма до Хари Фъргюсън. Предавания на живо и редовни актуализации чрез специален уебсайт ще осъществяват връзка между останалия свят и експедицията.

Когато MF 5610 с “Момичето трактор” и нейните “мечти на борда на трактора” пристигне на Южния полюс около 7 декември, ще станем свидетели на работата на всички партньори в проекта Антарктика 2 и неуморната им ангажираност към нейното послание.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.