1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Бактерии произвеждат гориво от въглероден двуокис

Бактерии произвеждат гориво от въглероден двуокис

С помощта на генетична модификация бактериите отделят органично съединение, от което може да се произвежда течно гориво

Специалисти успяха да накарат генетически модифицирани бактерии с висока ефективност да произвеждат отходен компонент за създаване на перспективно течно гориво от погълнатия от тях въглеводороден газ и предполагат, че разработката може да се използва като един от алтернативните източници на енергия, се пише в статията на изследователите, публикувана в списание "Nature Biotechnology ", цитирана от РИА Новости.

До сега всички опити да се използват бактерии за преработване на парниковия газ СО2 във водород, метан или етанол, не даваха успех. Причината е, че учените не успяваха да получат щам на бактерии, работещи с достатъчна ефективност. В своята разработка учените от Калифорнийския университет в Лос Анджелис под ръководството на Джеймс Ляо са успели с помощта на генетична модификация да "научат" бактерията да произвежда доста сложно органично съединение – изобутиралдехид – което е суровина за производство на важни химически вещества, сред които изобутанол, смятан за перспективно високоенергийно въглеводородно гориво.

Основната задача на учените, които смятат да доведат разработката си до промишлена употреба е пренасянето на биологическия синтез на бутиралдехида от бактериите от лабораторни условия в комплекси с търговско приемлив мащаб.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.