1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. България още спори с Македония, Сърбия, Албания и Румъния чий патент е ракията

България още спори с Македония, Сърбия, Албания и Румъния чий патент е ракията

Археолозите са на път да докажат, че ракията е българско изобретение

След като стана ясно, че археолозите са на път да докажат, че ракията е българско изобретение, сега на ход са ценителите. "Аз пих на празника ракиня" - това е написал върху глинен съд неизвестен болярин, вероятно гулял в двореца на Асеневци. Находката от началото на XIV-ти век беше открита край Трапезица във Велико Търново от археолога Константин Тотев, съобщи Би Ти Ви.

"По-рано фрагментът можеше да се датира от края на XIII-ти, но вече имаме основания стратиграфски, че става дума за чашка или купичка, която е счупена най-вероятно от некропола в църква номер 2”, каза доц. д-р Константин Тотев.

България още спори с Македония, Сърбия, Албания и Румъния чий патент е ракията. Очаква се находката да наклони везните в наша полза, защото имаме и най-старото историческо сведение за употреба на питието.

„Имаме сведение от София, което досега се отхвърляше от учените - това е рапорт на турския пълководец Лала Шахин, който дошъл да обсажда София в 1372 г., но се отказал”, коментира историкът проф. Божидар Димитров.

Причините за отказа са описани от Лала Шахин в доклад до главнокомандването в Турция: "Вътре в крепостта има многобройна гяурска отбрана армия, войниците, на която са едри, мустакати и на вид добре калени в боеве, само че са навикнали да употребяват вино и ракия. С една дума - хора веселяци".

И докато ракиената находка е повод за спор между българските учени и колегите им от Балканите, то за нашенските ценители на напитката спор няма - ракията си е български патент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.