1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Български килими красят Бъкингамския дворец, Версай и домът на Мик Джагър

Български килими красят Бъкингамския дворец, Версай и домът на Мик Джагър

Фабриката се намира в Костандово - малък град в община Ракитово, която обаче разполага с най-големият стан в цяла Европа, на който могат да се тъкат килими с площ до 140 кв.м.

Всички килими са тъкани ръчно, от 100% истински материали и багрила. Направата на един килим отнема няколко месеца и уменията на дузина сръчни ръце, изпод които излизат чудни творения. Цената за изработка е 300 евро на кв.м.

Британското кралско семейство всяка година си поръчва по един килим от Костандово.

"Най-престижната работа беше, когато взехме поръчка за изпълнението на приемната на кралица Виктория. На килима имаше табела "Произведено в България", която е била жестоко обсъждана и атакувана, че това не може да се направи в България. Това е подхранвано от съпруга на кралица Елизабет. Филип е грък, който казал, че е от тази част на Европа и там не може да се направи такова нещо.

Преди да предложат килима на нас, са го предложили на 4-5 фирми, които като са разбрали за какво става въпрос - отказали", обяснява собственикът Нино Парпулов.

След английската кралица, и рок легендата Мик Джагър също е избрал българските килими.

"Изуми ме коментарът в едно списание, на което попаднах случайно. Казал е, че когато се развежда, че всичко дава, но килимите си остават за него. Внучката на Чърчил също даде два килима поръчка. Тони Блеър - за приеманата на Даунинг Стрийт", допълва собственикът на фабриката.

А една от работничките споделя:

"30 години съм килимарка, най-трудният килим ми е Наполеона да го работа. Защото там се работи с 80 цвята.". И допълва, че няма по-голяма гордост от това собственият ти килим да краси най-известните дворци в Европа.

"Ако имам такъв шанс да отида и да видя каквото сме изработили, да е постлано там, ще се гордея много и ще се радвам, че съм дала от себе си нещо, за стъпят хората на нашите килими."

В Костандово са правени и килими за замъка Алнуик, в който са заснети част от снимките на Хари Потър.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.