1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Българските награди за мода Code Fashion Awards подкрепиха Европейската гражданска инициатива “Европа без ценни кожи”

Българските награди за мода Code Fashion Awards подкрепиха Европейската гражданска инициатива “Европа без ценни кожи”

Модният свят в България се включи към призива на над един милион граждани на Европейския съюз, които искат забрана на всички ферми за кожи и продажбата на продукти от тези ферми в целия ЕС

Инициативата “Европа без ценни кожи” беше подкрепена от едно от най-големите модни събития в България. Наградите за мода Code Fashion Awards за пореден път събраха модната общественост и най-известните имена в модния свят у нас. Тази година организаторите избраха за кауза на събитието прекратяването на безсмислената жестокост към животните, използвани за ценни кожи, и призоваха за подкрепа на Европейската гражданска инициатива “Европа без ценни кожи”.

 cenni koji


Във встъпителната си реч г-жа Мария Бонева, организатор на събитието, каза:
“Тази година нашата кауза няма да дарява пари. Тази година нашата кауза ще ви промени начина на мислене. Разбира се, в първия момент може и да ви прозвучи лицемерно, защото коя жена от нашите майки и баби няма палта от естествен косъм … Но всъщност не е необходимо да имаш палто от сребърна лисица, порче или норка, за да бъдеш щастлива, обичана и богата жена. Всъщност ти можеш да предадеш това на децата си. Защото днес си Мария, Петър, Георги, Ангел, но утре не знаеш, може да си сребърна лисица, порче или просто едно същество, което няма нужда да страда, за да бъдем ние задоволени.”

Още по време на откриването на наградите, гостите имаха възможност да видят видео на сдружение “КАЖИ” с известни личности, които призовават българските граждани да подпишат Европейската гражданска инициатива за забрана на всички ферми за кожи в ЕС и продажбата на продукти от тях. Видеото е с участието на Деян Каменов, Венци Венц, Антония Йорданова, Диляна Попова, Маги Джанаварова, Прея, Илиян Найденов, Дивна и Славена Вътова, която беше също и водещ на наградите. Благодарение на обществената подкрепа, до момента инициативата е събрала над 1.4 милиона подписа от граждани на ЕС. Тя е подкрепена от още много други популярни лица у нас.


Това събитие в своята същност е едновременно еволюция и революция за модния свят в България. Еволюция, защото не само в България, но и в Европа и други части на света хората, след като вече са запознати, не могат да приемат ненужната жестокост от убийството на 60 норки или 40 лисици за едно палто. Революционно е, защото досега тенденцията за Европа без ценни кожи не беше споделяна все още на модни събития у нас. В международен план, все повече европейски столици със седмици на модата като Лондон, Осло, Амстердам, Хелзинки и Копенхаген спират използването на ценни кожи в своите ревюта. Благодарим на организаторите на Code Fashion Awards, че помогнаха европейската гражданска инициатива да достигне и до модните среди в България.”, сподели Владимир Нгуйен от “КАЖИ”.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.