1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Бебетата костенурки могат да общуват помежду си, преди да се излюпят

Бебетата костенурки могат да общуват помежду си, преди да се излюпят

Това сочат резултатите от проучване на австралийските костенурки с къси шии

Учени вярват, че бебетата костенурки могат да общуват помежду си, преди да се излюпят и могат да се наговорят да излязат от яйцата по едно и също време, съобщава в. "Telegraph", цитиран от inews.bg.

За да бъде установено това, било направено проучване на австралийските костенурки с къси шии. Резултатите сочат, че ембрионите могат да се синхронизират и да се появят заедно на бял свят. Това е нужно, за да се предотврати възможността по-малките костенурчета да бъдат нападнати от хищници.

Смята се, че неизлюпените костенурки, които са затворени в здраво гнездо, могат да усещат вибрациите, създавани от тупкането на сърцата им. Освен това те могат да усещат дъха на другите бебета. По този начин по-развитите от тях могат да изпращат сигнали за растежа си до по-слабо развитите, така че да ги насърчат да увеличат темповете на растеж.

"Сигурен съм, че те не седят и не си говорят помежду си, но кой знае", коментира д-р Рики Спенсър, съавтор на изследването.

Учените от University of Western Study твърдят, че ембрионите, разположени на дъното на гнездото, където температурата е по-ниска, имат т.нар. "механизъм на догонване". Той им позволява да съкратят иначе по-дългия си инкубационен период. Все още обаче не е ясно естеството на този механизъм.

Според Спенсър костенурчетата си общуват чрез сърдечния си ритъм. Тъй като яйцата се докосват едно друго в гнездото, е много по-лесно да обменят вибрации в почти затворената кухина.

По време на изследването яйцата с малките костенурки били разделени на две и били поставени на различна температура. След седмица те били събрани отново и бил направен анализ на сърдечния ритъм на ембрионите и на метаболизма им.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.