Белгия, носител на европейската награда за зелени градове

През последните години Беринген се превърна от индустриален минен град в зелен скъпоценен камък. Много хектари от индустриалното наследство са преустроени като туристическo-развлекателен проект. Оформлението на външното пространство и използването на зеленина свързва градски функции на живеене, работа и пазаруване по балансиран начин.

С това Беринген създаде град, устойчив на бъдещето. Град, в който зеленото открито пространство осигурява здравословна среда за живот, среда за отдих, адаптация към промените в климата и други важни ценности. Начинът, по който Беринген е осъзнал това, е пример за Европа, поради което журито избра този проект за победител.

Церемонията по награждаването се състоя по време на среща за успешното прилагане на зелени площи в градската среда. Поради пандемията зрителите присъстваха на събитието онлайн.

Шест държави

Беринген се състезава на международния финал срещу пет проекта от пет различни държави:

-       Нидерландия : Grotestraat Nijverdal (Адаптaция към промените на климата - централно градско пространство)

-       Франция: Le quartier du Ramponneau (Програма за обновяване на градовете / проект за озеленяване)

-       България: Арт център ‘Rila Renesans’ (Социална инфраструктура и образование)

-       Дания: Климатичният град в Middelfart (Адаптация към промени на климата и градско развитие)

-       Германия : парк Тайлор (Зелена индустриална зона)

Международното състезание беше предшествано от национални състезания в различните страни.

  

Българският проект

Проектът арт център „Рила Ренесанс“ беше избран на базата на вътрешно журиране начело с Председателя на Съюза на ландшафтните архитекти – доц. д-р ланд.арх. Веляна Найденова , Председателя на АК "Ж" - ланд. арх. Веселина Калайкова и Председателя на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България – ланд.арх Татяна Бояджиева. Главният организатор на събитието бе Съюза на ландшафтните архитекти в България. 

Арт център „Рила Ренесанс“ беше в съревнование с още три български проекта, но натрупа най-много точки по-отношение на устойчивост, биоразнообразие, социално сближаване и иновативност.

Целта на избрания български проект - открити пространства на Арт център “Рила Ренесанс“, Англо-американско училище, София  е да олицетворява природния пейзаж. Дизайнът е вдъхновен от силуета на планината Витоша и динамиката на София. Училищния двор осигурява привлекателно пространство за децата сред природата. То е постигнато чрез устойчиви и многофункционални красиви зелени пространства. Проектът оказва положително въздействие върху микроклимата, биологичното разнообразие и околната среда в региона. Растителността е разнообразна - дървета, храсти, трайни насаждения и декоративни треви, разположени в групи с асиметрични форми, създаващи динамичен и пъстър пейзаж.

Mеждународно жури

Председател на журито е г-н Ян-Дитер Брунс от Германия (президент на Европейската асоциация на разсадниците ENA).

Освен това журито се състоя от следните членове:

-       Г-н Руди Геерардин (ландшафтен архитект), заместник-директор VVOG, Белгия

-       Г-жа Кирстен Лунд Андерсен  (ландшафтен архитект), главен градинар в община Албург и Президент на организацията Park- og Naturforvalterne в Дания

-       Г-жа доц.др. Веляна Найденова (ландшафтен архитект), Председател на Съюза на Ландшафтните Архитекти в България

-       Г-жа Катрин Мюлер (изпълнител на ландшафтни проекти).Член на управителния съвет на организацията VAL’HOR във Франция

-       Г-н Том Бошарт (инженер / архитект)  интегрирана устойчивост в Холандия

-       Г-н Ясин Отузоглу (ландшафтен архитект), представляващ организацията  ELCA

-       Г-жа Диана Кулеску (ландшафтен архитект), представляваща IFLA Europe

Зелени градове за устойчива Европа

Наградата е инициатива на „Зелени градове за устойчива Европа“. Това е платформа, която стимулира създаването на екологични публични пространства, като предоставя иновативни идеи, информация, базирана на научни изследвания и технически опит. Дейностите на тази платформа се фокусират върху определени теми: здраве, климат, икономика, биологично разнообразие и социално сближаване. За повече информация относно платформата и за проектите, моля, посетете www.thegreencity.eu.

 

Г-н Леон Смет, председател на Работната група за промоционалните програми към Европейската Асоциацията на разсадниците , с наградата за Беринген (Белгия)

"Церемонията по награждаването се проведе онлайн. Леон Смет, Нидерландия обещава да изпрати наградата в Белгия."

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.