1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Белоградчишките скали с шанс за номинациите за новите 7 природни чудеса

Белоградчишките скали с шанс за номинациите за новите 7 природни чудеса

Гласуването за тях ще продължи по Интернет до 11 ноември 2011 г.

Белоградчишките скали, които в последната седмица оглавиха резервния списък от 14 природни забележителности, имат изключителния шанс да бъдат включени в основния списък от 21 обекта, от които в края на 2011 година с гласуване ще бъдат определени новите седем природни чудеса на света. Това каза пред БТА кметът на Белоградчик Емил Цанков.

Белоградчишките скали могат да бъдат включени в основния списък, след като швейцарската фондация "Новите 7 природни чудеса на света" дисквалифицира от списъка националния парк "Комодо" /Индонезия/, тъй като при гласуването за него са допуснати нарушения, уточни Цанков. Според условията на класацията при констатиране на нарушения обектът отпада и на негово място в класацията се включва първият обект от резервния списък.

Дисквалифицираният индонезийски обект е национален парк, известен с местообитаването на драконовите комоди, и е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Ако Белоградчишките скали бъдат вписани в основния списък на 21 природни обекта, гласуването за тях ще продължи по Интернет до 11 ноември 2011 г., допълни Емил Цанков.

Във връзка с дисквалифицирането на парка "Комодо" в Индонезия кметът на Белоградчик е изпратил писмо до фондацията New 7 Wonders с молба да получи официално решение за дисквалификацията и за включването на Белоградчишките скали в основния списък на финалистите. Само за една година в рамките на кампанията по номинацията на Белоградчишките скали малкото градче с уникална природа бе посетено от повече от 350 000 туристи, каза още Цанков.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.