1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Берн въвежда по-строги правила за хоби градинарите

Берн въвежда по-строги правила за хоби градинарите

Законопроектът има за цел да предпази здравето на хората и околната среда

От началото на 2023 година в Швейцария ще важат по-строги критерии за лицензиране на препаратите за растителна защита, използвани от частни лица в градини, паркове и места за отдих. Това става ясно от законопроект, одобрен от правителството.
 
Ако проектът бъде гласуван в парламента, от 2023-та хоби градинарите вече няма да имат правото да прилагат хербициди, имунотоксични и невротоксични препарати, както и такива, които увреждат хормоналната система на човека.
Ще бъдат забранени и продукти, отровни за водните организми. Според министерството на околната среда от пазара ще трябва да бъдат изтеглени около 65% от разрешените в момента за частна употреба вещества. Законопроектът, внесен от това ведомство, има за цел да предпази здравето на хората и околната среда.
 
Експерти изчисляват, че всяка година в частните градини и дворове в Швейцария се използват по около 200 тона препарати за растителна защита, или близо 10% от продадените в страната препарати.
От сдружението на швейцарските градинари, приветстваха новия закон, въпреки че за тях той означава сериозно ограничение. Според експертите хоби градинарите разполагат с достатъчно алтернативи на естествена основа, както и с начини за механична обработка на зелените площи, така че да не прилагат отрови. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.