1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Без значителни изменения остават средните цени на едро и дребно на брашно тип „500”

Без значителни изменения остават средните цени на едро и дребно на брашно тип „500”

Средната цена на едро за страната през последната седмица е 0,86 лв./кг

През анализирания период (18 – 25 април 2012 г.) средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” са без значителни изменения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро за страната през последната седмица е 0,86 лв./кг, с 1,1% по-ниска в сравнение с предходния период. Търговията с брашно по борсите в страната е на цени от 0,66 лв./кг (Враца) до 0,98 лв./кг (Варна). В десет от областите се регистрира понижение на цените в рамките на 1 – 5,9%, най-значително в Пловдив и Смолян (с по 0,05 лв./кг). В останалите области цените остават без промяна.

Средно за страната, цената на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) отбелязва слабо повишение с 0,01 лв./кг спрямо предходната седмица, а тази в другите търговски обекти (ДТО) се запазва на същото ниво.

През изминалата седмица регистрираната средна цена на брашното на дребно в големите супермаркети на страната е 1,00 лв./кг. В тези обекти цените на продукта са в интервала от 0,87 лв./кг (Шумен) до 1,08 лв./кг (Сливен и Ямбол). Повишение на ценовите стойности, в границите от 2,2 до 11,2% се отчита в осем от областите, най-значително в Перник, Разград, Силистра и Търговище (с по 0,10 лв./кг). Понижение на цените, в рамките на 3,1 (Сливен и Ямбол) – 7,9% (Шумен) се регистрира в пет от областните центрове.

Цените на дребно в ГТВ са средно с 0,14 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,31 лв./кг или 47% във Враца (където е отчетена най-ниската цена на едро за страната). И през тази седмица цените на дребно в големите супермаркети във Варна се запазват по-ниски от тези на едро с 0,04 лв./кг.

За поредна седмица средната цена на дребно на брашното в другите търговски обекти остава без промяна – 1,08 лв./кг. По области, цените са в интервала от 1,01 лв./кг до 1,15 лв./кг, като най-ниските стойности се отчитат в Русе, а най-високите в Бургас. Понижение на ценовите стойности, в рамките на 0,5 – 4,4% се отчита в шест от областите, най-съществено в Шумен (с 0,05 лв./кг). Единствено в ДТО във Видин брашното се предлага на по-високи цени спрямо предходния период (с 1,5%).

Маржът между цената на едро и тази на дребно в ДТО е в широкия диапазон от 0,07 лв./кг (Варна и София) до 0,42 лв./кг (Враца).

Средно за страната, цените в малките търговски обекти са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,08 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.