1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Био виното печели почитатели във Франция

Био виното печели почитатели във Франция

За една година, потребителското търсене се е увеличило с 22%

Биологичното вино, показано на изложение в Монпелие, става все по-популярно във Франция. Страната е най-големият производител на такова вино в света и от години е най-големият износител.

Органичното вино вече заема 11% от продажбите на биологични храни и производството на тази група био-продукти нараства с най-високи темпове във Франция, показва статистиката на организаторите на салона в Монпелие. Според тяхно проучване от 2013 г., един от всеки трима французи консумира редовно или от време на време този тип вино. "Това увеличение на потреблението и промяната в нагласата на потребителите е особено важно и позволява на представителите на сектора да обединят усилията си за развитие на здравословен модел на хранене", твърдят експертите. То дава възможност производството на биологични вина да се развие като обособен клон на винарската индустрия.

За една година, потребителското търсене се е увеличило с 22% до 503 млн. евро и един милион хектолитра, предоставени на пазара. Нараства търсенето на био вина от ресторантите. През 2011 г. техният дял в продажбите е бил 37%, докато през 2013 г. той е вече 48 на сто. Френските производители увеличават и износа на био вина - особено за Германия, основен клиент с 37% от общия износ, скандинавските страни, както и Азия (Китай, Япония, Тайван) и Америка. Много добри възможности за износ има в Китай и Япония - това е вече един напълно разработен пазар с около 200 сделки на година.

През 2013 г. органичните лозя във Франция заемат 64 610 хектара. По този показател страната е на трето място след Испания (82 000 хектара) и Италия (67 000 хектар). Трите държави представляват 73% от световните площи на органични лозя. Във Франция има 4916 ферми, които произвеждат био вино.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.