1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Близо 800 кг тежи най-голямата тиква в Германия

Близо 800 кг тежи най-голямата тиква в Германия

Снимка:

Гигантският зеленчук е отгледан в Бавария и зае първото място в традиционно за страната състезание

Колко тежи най-голямата тиква в Германия? Отговорът е 795 килограма. Гигантският зеленчук е отгледан в Бавария и зае първото място в традиционно за страната състезание.

Язер и Хинер печелят титлата за втори пореден път. Миналата година тяхната тиква тежеше малко повече от 792 килограма. Постиженията им обаче остават далеч под националния рекорд от 901 килограма, поставен преди няколко години.

Всяка година в парка на замъка Лудвигсбург се събират стотици ентусиасти, показващи своите най-красиви и най-големи екземпляри, както и огромни скулптури, изваяни от вкусния зеленчук. Участват и много градинари от други европейски страни, затова шампионатът е разделен на две части – национален и европейски. Първите трима в националното първенство се квалифицират за европейското, което се провежда няколко дни по-късно.

Тази година на второ място се нареди тиква с тегло 727 килограма, отгледана в провинция Хесен. Трети се нареди зеленчук с 621 килограма от Рейнланд-Пфалц. Провинция Баден-Вюртемберг, която е организатор на състезанието, не успя да се възползва от домакинството си, като най-голямата нейна тиква тежи едва 426 килограма, достатъчни за седмото място.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.