1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Близо 9 000 проби на вина от 55 държави се представят в Concours Mondial de Bruxelles 2016

Близо 9 000 проби на вина от 55 държави се представят в Concours Mondial de Bruxelles 2016

Над 260 са пробите на родни производители

Близо 9 000 проби на вина от 55 държави се представят в Concours Mondial de Bruxelles 2016, който за първи път ще се проведе в България от 29 април до 1 май. Съревнованието на такъв брой вина от цял свят е прецедент в 23 годишната история на престижния международен конкурс, коментират организаторите.

Рекорден е и броят на българските вина, които се включват в конкурса. Над 260 проби на родни производители ще бъдат дегустирани от международното жури на Concours Mondial de Bruxelles 2016. През миналата година техният брой е бил 80, като 42 % от тях спечелиха златни и сребърни отличия и регистрираха своеобразен рекорд за българския винен бранш.

В дегустационните комисии на престижния конкурс ще се включат 320 водещи еножурналисти, сомелиери, търговци на вино и енолози от 52 държави. 40 от тях са българските дегустатори, като половината от родните представители в международното жури са едни от най-добрите енолози у нас. В подготовката на мострите за конкурса участват 36 изключителни професионалисти – български енолози. Събитието ще се обслужва от сомелиери от Университета по хранителни технологии, водени лично от заместник-ректора на УХТ – Пловдив проф. д-р инж. Йорданка Алексиева. 

„България се представя на Concours Mondial de Bruxelles 2016 както с най-добрите си вина, така и с изключителни професионалисти, които са членове на международното жури“, коментират от Националната лозаро-винарска камара.

Конкурсът не помни такъв интерес от страна на участници и на членове на журито, които имат желание да посетят български винарски изби. Над 30 винопроизводители ще посрещнат представители на международната дегустационна комисия. Родните винарски изби ще бъдат посетени както по време на винения фест, така и в постконкурсни турове.

Concours Mondial de Bruxelles ще се проведе от 29 април до 1 май 2016 г. в Международен панаир – Пловдив и България ще посрещне енолози, сомелиери, винени журналисти и търговци на вино от 52 държави. 23-ото издание на най-престижния независим винен конкурс в света се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара. Престижният конкурс ще се състои по време на най-светлия християнски празник – Възкресение Христово. Организаторите приемат този факт като знак България да възкръсне на световната винена карта, а българското винарство да възкреси имиджа си на световната сцена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.